Πιστοποίηση τοπικών προϊοντων απο την "΄Ηπειρος Α.Ε" | epiruschannel.gr
Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Α.Ε., νομαρχιακός σύμβουλος κ. Κ. Ντέτσικας, η «ΗΠΕΙΡΟΣ» μέσα από το πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» εκπόνησε δύο μελέτες με αντικείμενο τη μελέτη καταγραφής τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων του Νομού Ιωαννίνων και τη μελέτη προδιαγραφών πιστοποίησης τοπικών προϊόντων Νομού Ιωαννίνων, που η μια συμπλήρωνε την άλλη. Από τα 65 προϊόντα που ερευνήθηκαν, υπάρχει μια δεκάδα που σε πρώτη φάση μπορούν να προταθούν για προετοιμασία των φακέλων πιστοποίησης και την προώθησή τους για απόκτηση σήματος ποιότητας. Οι πρώτες προτάσεις που θα υποβληθούν, με βάση την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αφορούν την πατάτα Χρυσοβίτσας, την πέστροφα Ιωαννίνων, τις χυλοπίτες Μετσόβου ή Ιωαννίνων και το γιαούρτι Ιωαννίνων.
Εκτός απο αυτό χθές βράδυ το νομαρχιακό συμβούλιο αποφάσισε την συμμετοχη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων στην αυξηση του μετοχικου κεφαλαίου της εταιρείας.
Στην τοποθέτησή του ο Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει να παρουσιάσει η Αναπτυξιακή Εταιρία και πρότεινε, όπως υπάρξει συνεργασία με τις άλλες αναπτυξιακές εταιρίες της Ηπείρου, προκειμένου να αναλάβουν, ως «κορμός» τα προγράμματα ΟΠΑΑΧ για την Περιφέρεια.
Ο Νομάρχης, τόνισε ακόμη ότι η Νομαρχιακή Αρχή, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες στήριξης της Εταιρίας, εξέφρασε ωστόσο τη λύπη του για το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα ελάχιστοι είναι οι δήμοι, οι οποίοι της έχουν αναθέσει μελέτες για το ΕΣΠΑ, για το οποίο έχει την απαιτούμενη πιστοποίηση.