Στόχος ο διπλασιασμός των εξαγωγών της Ηπείρου μέσα στην επόμενη πενταετία τονίστηκε σε ημερίδα στα Γιάννενα
Νέα Δυναμική στις Εξαγωγές των Ηπειρωτικών Επιχειρήσεων με την αξιοποίηση του Regional Marketing
Νέα ώθηση στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της Ηπείρου φιλοδοξούν οι οργανωτές της ημερίδας “Νέα Δυναμική στις Εξαγωγές των Ηπειρωτικών Επιχειρήσεων με την αξιοποίηση του Regional Marketing”, που υλοποιήθηκε σήμερα στα Ιωάννινα από την Περιφέρεια της Ηπείρου, το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και τα Επιμελητήρια Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.
Στόχος της ημερίδας ήταν α) να μεταφερθεί το μήνυμα στις τοπικές επιχειρήσεις ότι το μέλλον μιας επιτυχημένης πορεία διαγράφεται μόνο μέσα από τη διεθνοποίησή τους, και β) η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών με τοπικό χαρακτήρα.
Στον χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου, κα Δ.Γεωργακοπούλου- Μπάστα ζήτησε σκληρή δουλειά και συνεργασία από όλους, ώστε βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, και βάσει των αρχών του regional marketing να προωθηθούν όσο καλύτερα γίνεται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Ηπείρου στο εξωτερικό.
«Αν όλοι μαζί εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που δημιουργεί το ΕΣΠΑ επενδύοντας σε δράσεις που θα δώσουν γρήγορα πολλαπλασιαστικά οφέλη και αναπτυξιακά αποτελέσματα στις τοπικές κοινωνίες τότε είναι σίγουρο ότι η Ήπειρος θα είναι μια άλλη Περιφέρεια» είπε απευθυνόμενη στους παριστάμενους και τους κάλεσε να τολμήσουν «να επενδύσουν γιατί οι προοπτικές αυτής της Περιφέρειας είναι πολλές και μεγάλες». Ταυτόχρονα η Γενική Γραμματέας εξέφρασε τη βούληση να συνδράμει η Περιφέρεια στη χρηματοδότηση ενός προγράμματος προώθησης της εξωστρέφειας με τη συνεργασία του ΣΕΒΕ και των τεσσάρων επιμελητηρίων.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Βασίλης Θωμαϊδης, κάνοντας μια καταγραφή των αποθαρρυντικών εξαγωγικών επιδόσεων της Περιφέρειας, σε αντιδιαστολή με τη μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 5,2%, τόνισε ότι για την Ήπειρο είναι επιτακτική ανάγκη και μπορεί να αλλάξει τη θέση της στον εξαγωγικό χάρτη της Ελλάδας και ότι διαθέτει και τα προϊόντα και το ανθρώπινο δυναμικό, που δεν είναι άλλο από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Έθεσε στη διάθεση των φορέων και των επιχειρήσεων τη σωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία 35 χρόνων του ΣΕΒΕ στις δράσεις στήριξης των Ελλήνων εξαγωγέων, και δεσμεύτηκε ο Σύνδεσμος να συστρατεύσει όλες του δυνάμεις και τεχνικές. Τέλος, κάλεσε όλους τους παρευρισκομένους σε μια στοχευμένη και συλλογική προσπάθεια δημιουργίας αναγνωρίσιμης ανά τον κόσμο «τοπικής ταυτότητας» των προϊόντων-υπηρεσιών της Ηπείρου, η οποία θα αποτελέσει προπομπό της περιφερειακής και στη συνέχεια εθνικής ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Ξεκινώντας η πρώτη ενότητα του προγράμματος, εκπρόσωποι των εξαγωγικών επιχειρήσεων ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ ΑΕ, ΑΣΛΑΝΗΣ ΑΕ, ΚΑΡΑΛΗΣ ΑΕ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, ΑΦΟΙ ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΕ-ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΗ, ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΛΙΟΥ ΑΕ, κατέθεσαν τις δικές τους «καλές πρακτικές» εξαγωγικής δραστηριότητας και συνέκλιναν στο γεγονός ότι η ποιότητα, η συνέπεια, η οργάνωση και η καινοτομία αποτελούν τα κύρια συστατικά για επιτυχημένη δράση στις αγορές του εξωτερικού. Τόνισαν τη δυστοκία της Πολιτείας να λειτουργήσει ως μοχλός προώθησης των εξαγωγών, δημιουργώντας πολλές φορές και εμπόδια στην ανάπτυξή τους και κατέληξαν στην επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ταυτότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών της Ηπείρου και συλλογικής προσπάθειας φορέων και επιχειρήσεων για την ανάπτυξη περιφερειακής στρατηγικής.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο κ. Αναστάσιος Αλεξανδρίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΣΕΒΕ παρουσίασε το Σχέδιο Πρότασης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Ηπείρου με την αξιοποίηση των αρχών τουregional marketing και με στόχο το διπλασιασμό των εξαγωγών της Ηπείρου μέσα στην επόμενη πενταετία, καθώς και το τριπλασιασμό των εξαγωγικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την υλοποίησηενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Ηπείρου και την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών με τοπικό χαρακτήρα, με τη συνεργασία του ΣΕΒΕ με την Περιφέρεια Ηπείρου και τα τέσσερα τοπικά Επιμελητήρια.
Αντικείμενο του Σχεδίου αυτού θα είναι η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων συγκεκριμένων κλάδων – κλειδιών της Περιφέρειας της Ηπείρου, όπως αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα και ποτά, προϊόντα ασημουργίας και παραδοσιακής τέχνης και τουρισμός, η συλλογική τους προώθηση σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού, η ανάδειξη των υφιστάμενων και ηδημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών με χαρακτήρα – brand “ΗΠΕΙΡΟΣ”, η εκπαίδευση και κατάρτιση των τοπικών επιχειρήσεων και των στελεχών τους σε θέματα εξαγωγικού ενδιαφέροντος.
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, κ. Δημήτρης Μπαράτσας παρουσίασε το επιχειρηματικό περιβάλλον του Νομού Ιωαννίνων και ιδιαίτερα τις εξαγωγικές προσπάθειες που γίνονται από τις τοπικές επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. Κατέληξε δε, ότι ο Νομός Ιωαννίνων διαθέτει επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς και προϊόντα που μπορούν να βγουν δυναμικά και ανταγωνιστικά, έξω από τα εθνικά όρια. Υπό τις νέες δε, συνθήκες οικονομικές, κοινωνικές και επιχειρηματικές, γίνεται ολοένα και καθαρότερο ότι η εξωστρέφεια είναι αναγκαίος όρος για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας, κ. Ηλίας Κοίλιας παρουσίασε το προφίλ των εξαγωγικών επιχειρήσεων της Άρτας (προβλήματα & προοπτικές) και τόνισε ότι «Εμείς στην Ήπειρο, θεσμικοί παράγοντες, επιχειρηματίες και πολίτες πρέπει να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να μετατρέψουμε το δύσκολο σήμερα σ’ ένα παραγωγικό, αποδοτικό, ανταγωνιστικό, εξωστρεφές, ελπιδοφόρο και πετυχημένο αύριο. Για το λόγο αυτό απαιτείται γενικόςεκσυγχρονισμός και επαναπροσδιορισμός της εξαγωγικής στρατηγικής όχι με αποσπασματικά μέτρα, αλλά βάση ενός εθνικού σχεδίου στρατηγικής εξαγωγών, διότι αν δεν καταφέρουμε να εξάγουμε προϊόντα και υπηρεσίες, θα αναγκαστούμε τελικά να εξάγουμε εργατικό και επιστημονικό δυναμικό.»
Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Αλέξανδρος Πάσχος, αφού χαιρέτησε την εκδήλωση, έκανε αναφορά σε δράσεις εξωστρέφειας που ανέπτυξε ο φορέας του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση των εξαγωγών της Θεσπρωτίας την τελευταία πενταετία, δικαιώνοντας τις ενέργειες και τις επιλογές του Επιμελητηρίου και δήλωσε την συμφωνία του στην ανάγκη υλοποίησης του έργου που παρουσιάσθηκε επισημαίνοντας ιδιαίτερα την βαρύτητα που πρέπει να δοθεί α) στην πιστοποίηση προϊόντων, ποιοτική και ονομασία προέλευσης, β) στην εκπαίδευση των εξαγωγικών επιχειρήσεων, γ) στην προστασία των εξαγωγικών ηπειρωτικών επιχειρήσεων, δ)στην ένταξη επιχειρήσεων προς ενίσχυση και σε άλλους τομείς πέραν της ασημουργίας, και ε) πέραν της στοχευμένης συμμετοχής σε διεθνής κλαδικές εκθέσεις, και την ενίσχυση και ενδυνάμωση τοπικών πρωτοβουλιών προβολής και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών.
Τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ολοκλήρωσε με την τοποθέτησή του ο κ. Λεωνίδας Νταλαμάγκας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, ο οποίος τόνισε ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης των αγορών, οι τοπικές επιχειρήσεις για να γίνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές πρέπει να έχουν διεθνή προσανατολισμό και να δώσουν έμφαση στη δραστηριοποίηση τους σε ένα «ανοιχτό» παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή λειτουργία τους σε ένα ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και η επένδυση στην ποιότητα, στην καινοτομία και στην μείωση του κόστους, αλλά και στην σωστή και οργανωμένη προβολή και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών στις αγορές, κάνοντας χρήση των σύγχρονων μεθόδων που προσφέρει η τεχνολογία.
Τέλος, τόνισε ότι για να είναι επιτυχές αυτό το εγχείρημα πρέπει να υπάρξει στήριξη, αφενός σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων μέσω ειδικών προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό και αφετέρου σε επίπεδο τεχνογνωσίας.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 80 εκπρόσωποι επιχειρήσεων και Φορέων. Κατά κοινή ομολογία, το φιλόδοξο αυτό Σχέδιο που πρότεινε ο ΣΕΒΕ, με την υποστήριξη των φορέων της Ηπείρου και την ενεργή συμμετοχή των επιχειρήσεων, θα αποτελέσει από μόνο του παράδειγμα επιτυχημένης πρακτικής για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των υπόλοιπων Περιφερειών.