ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Τα όρια των νέων Δήμων της Ηπείρου
της Σοφίας Αναγνωστάκη
13 περιφέρειες και 370 δήμοι
Η Κυβέρνηση έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της σε ότι αφορά τα όρια των νέων δήμων προκειμένου η δημόσια διαβούλευση να επικεντρωθεί στο θεσμικό κομμάτι της νέας αρχιτεκτονικής. Η χάραξη των νέων διοικητικών ορίων θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια:
Πληθυσμιακά,
Κοινωνικά
Οικονομικά
Γεωγραφικά
Αναπτυξιακά
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι ΟΤΑ που θα προκύψουν από τη διαδικασία νέας χάραξης θα πρέπει ταυτόχρονα με τα λειτουργικά και οικονομικά τους χαρακτηριστικά να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της συμμετοχής του πολίτη, των θεσμών και διαδικασιών τοπικής δημοκρατίας ακολουθώντας τη σημερινή πραγματικότητα επαφής του πολιτικού προσωπικού του ΟΤΑ με τον πολίτη.
Κατάργηση του 42%
Σε ότι αφορά τον τρόπο εκλογής των Δημάρχων η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί (και πιθανότατα θα τηρήσει τη δέσμευσή της) ότι θα καταργήσει το πλαφόν του 42% και ότι θα επαναφέρει το καθεστώς της απόλυτης πλειοψηφίας (50% συν μία ψήφο) για την εκλογή δημάρχων και Περιφερειαρχών.Η εκλογή τους θα γίνεται από τους ψηφοφόρους ολόκληρου του νέου δήμου ή της νέας αιρετής περιφέρειας, σε αντίθεση με τους δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους.Θα προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός συμβούλων σε κάθε έναν από τους παλαιούς δήμους, που θα συνενωθούν και θα ψηφίζονται από το εκλογικό σώμα των παλαιών αυτών δήμων.
Αναλόγως, για τα περιφερειακά συμβούλια θα ορίζεται αριθμός συμβούλων σε επίπεδο σημερινών νομαρχιών και θα επιλέγονται από τους ψηφοφόρους τους. Στο πλαίσιο των συνενώσεων προβλέπεται και η αύξηση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων κάθε νέου δήμου.
Παράλληλα, όπου υφίστανται τοπικά διαμερίσματα άνω των 1.000 κατοίκων θα εκλέγονται τριμελή ή πενταμελή τοπικά συμβούλια, ενώ σε δήμους με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους ιδρύονται τοπικά διαμερίσματα, εάν δεν υπάρχουν.
Παράμετροι νέου συστήματος
Έτσι το νέο σύστημα διακυβέρνησης θα στηρίζεται πιθανότατα στις εξής παραμέτρους:Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα ασκούν επιτελικές και προγραμματικές αρμοδιότητες. Ο Δήμαρχος θα έχει την άμεση ευθύνη για την Τεχνική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Προγραμματισμού και την Οικονομική Υπηρεσία.
Σε κάθε πρώην ΟΤΑ που συνενώνεται θα εκλέγεται με το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου ένας Αντιδήμαρχος ο οποίος θα είναι επικεφαλής των αποκεντρωμένων Υπηρεσιών μεταξύ των οποίων θα είναι: το ΚΕΠ, το Δημοτολόγιο, το Ταμείο, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας, τα Συνεργεία κ.ο.κ.Στα σημερινά Δημοτικά Διαμερίσματα θα παραμείνουν τα Τοπικά Συμβούλια ως όργανα εισηγητικά αλλά και αποφασιστικά. Ενδεχομένως, θα ενισχυθούν εσωτερικές τοπικές δομές στα Δημοτικά Διαμερίσματα σε επίπεδο γειτονιάς (στους αστικούς ΟΤΑ) ή οικισμού (στους αγροτικούς ή ημιαστικούς ΟΤΑ).
Μετατάξεις
Για τη στελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων και των Περιφερειών θα γίνουν μετατάξει προσωπικού οι οποίες-σύμφωνα με πληροφορίες- θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Μάϊο. Οι πρώτες μετακινήσεις θα αφορούν υπαλλήλους από τις νομαρχίες προς τους νέους δήμους.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, από τους δήμους θα ασκούνται, πλέον, αρμοδιότητες οι οποίες μέχρι σήμερα βρίσκονταν στον έλεγχο των νομαρχιών. Η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει, μεταξύ άλλων, όσους απασχολούνται στις υπηρεσίες πολεοδομίας, πρόνοιας, εμπορίου, παιδείας και στις υγειονομικές υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων της χώρας. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα μεταταχθούν στη συντριπτική πλειονότητα στους δήμους. Υπολογίζεται ότι από τους περίπου 15.000 υπαλλήλους που απασχολούνται στις Νομαρχίες πάνω από 2.500 εργαζόμενοι θα μεταταχθούν άμεσα στους Δήμους. Είναι πιθανό να ζητηθεί από τους υπαλλήλους να δηλώσουν σε ποιον νέο δήμο επιθυμούν να μεταταχθούν. Εάν δεν καλυφθούν οι προβλεπόμενες θέσεις θα υπάρξουν υποχρεωτικές μετατάξεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των δήμων της περιοχής.
Το δεύτερο κύμα των μετατάξεων θα γίνει μετά τη συγχώνευση των υφιστάμενων νομικών προσώπων των Δήμων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του www.epiruschannel.gr η διαδικασία θα αφορά το μόνιμο και το προσωπικό αορίστου χρόνου. Οι συμβασιούχοι μετά τη λήξη των συμβάσεών τους θα αποχωρήσουν. Να σημειωθεί ότι στα ΝΠΔΔ των δήμων εργάζονται συνολικά 16.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων το 81% - περίπου 13.000- είναι μόνιμοι. Αντιστοίχως, στα ΝΠΙΔ απασχολούνται 22.500 άτομα οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου.
Πέραν των θεσμικών ζητημάτων, που αφορούν τον τρόπο εκλογής και διοίκησης, τις αρμοδιότητες και τη στελέχωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τελική πρόταση της Κυβέρνησης για το χωροταξικό.
Στα μέσα Απρίλη το χωροταξικό
Περί τα μέσα του Απρίλη στο τραπέζι της προκρούστειας κλίνης θα πέσουν ονόματα και διευθύνσεις των νέων δήμων.
Αυτό το διάστημα, στο υπουργείο Εσωτερικών οργιάζουν οι συσκέψεις και μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές. Μάλιστα σήμερα, ο Γιάννης Ραγκούσης συναντιέται και με τους γραμματείς των κομματικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι όπως είναι φυσικό θα μεταφέρουν τις απόψεις της οργανωμένης βάσης, αλλά και των τοπικών κοινωνιών σχετικά με το χωροταξικό.
Ήπειρος
Σε ότι αφορά την Ήπειρο αναμένονται αρκετές συγχωνεύσεις Δήμων και Κοινοτήτων, προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρές αυτοδιοικητικές δομές. Σύμφωνα με πληροφορίες του www.epiruschannel.gr η βάση της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο αυτοδιοικητικό χάρτης της Ηπείρου θα είναι η ακόλουθη: Νομός Ιωαννίνων: 9 Δήμοι
Δήμοι Κόνιτσας, Μαστοροχωρίων και κοινότητες Αετομηλίτσας, Διστράτου, Φούρκας
Δήμοι Άνω Καλαμά, Άνω Πωγωνίου, Δελβινακίου, Καλπακίου και κοινότητες Λάβδανης, Πωγωνιανής
Δήμοι Ανατολικού Ζαγορίου, Κεντρικού Ζαγορίου, Τύμφης και κοινότητες Βοβούσας, Παπίγκου
Δήμοι Εγνατίας, Μετσόβου και κοινότητα Μηλέας
Δήμοι Εκάλης, Ευρυμενών, Ζίτσας, Μολοσσών, Πασσαρώνος
Δήμοι Ιωαννιτών, Περάματος, κοινότητα Νήσου
Δήμοι Ανατολής, Μπιζανίου, Παμβώτιδος
Δήμοι Αγίου Δημητρίου, Δερβιζιάνων, Δωδώνης, Σελλών
Δήμοι Κατσανοχωρίων, Πραμάντων, Τζουμέρκων και κοινότητες Βαθύπεδου, Καλαρρυτών, Ματσουκίου, Συρράκου
Νομός Θεσπρωτίας: 3 Δήμοι
Ηγουμενίτσας, Συβότων, Μαργαριτίου και κοινότητα Πέρδικας
Παραποτάμου, Σαγιάδας και Φιλιατών
Αχέροντα, Παραμυθιάς και κοινότητα Σουλίου
Νομός Aρτας: 3 Δήμοι
Άρτας, Φιλοθέης, Αμβρακικού, Ξηροβούνιου
Πέτα, Βλαχέρνας, Κομποτίου, Γ. Καραϊσκάκη, Αράχθου και η κοινότητα Κομμένου και
Αγνάντων, Αθαμανίας, Ηρακλείας, Τετραφυλίας μαζί με τις κοινότητες Μελισσουργών και Θεοδωριάνων.
Νομός Πρέβεζας: 3 Δήμοι
Δήμοι Πάργας και Φαναρίου
Δήμοι Ζαλόγγου και Πρέβεζας
Δήμοι Ανωγείου, Θεσπρωτικού, Λούρου, Φιλιππιάδος και κοινότητα Κρανέας.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, θεωρείται δεδομένο ότι τα παραπάνω είναι η αρχή της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και του υπουργείου εσωτερικών.
Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες
Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει και το θέμα των υποψηφίων περιφερειαρχών. Σε ότι αφορά την Ήπειρο, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ. εκτιμούν ότι όλα είναι ανοικτά και κατά συνέπεια η μάχη προοιωνίζεται σκληρή.
Ειδικότερα, για τη Ν.Δ., πληροφορίες αναφέρουν, ότι στις λίστες των υποψηφίων σπεύδουν να δηλώσουν παρών υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη με επικρατέστερο, όμως, το σημερινό Νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκο Καχριμάνη.
Αντίθετα, σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο κύκλος των υποψηφίων φαίνεται να στενεύει με την Ιπποκράτους να διαμηνύει προς τους ενδιαφερόμενους «αυτοσυγκράτηση» μέχρι την ώρα της κρίσης.
http://www.epiruschannel.gr/
της Σοφίας Αναγνωστάκη
Το φάκελο με την επωνυμία «Καλλικράτης» παρέλαβε στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός μελετάει όλες τις λεπτομέρειες της μεγάλης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, που ετοιμάζει ο Γιάννης Ραγκούσης στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς ο «Καλλικράτης» είναι, εκ των πραγμάτων, ένα από τα βασικά στοιχεία της κυβερνητικής ατζέντας του Απριλίου οπότε αναμένεται ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου και φυσικά το χωροταξικό των νέων δήμων.Παρά τις όποιες κατά καιρούς φήμες, η κυβέρνηση και δη ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης τον Νοέμβριο του 2010 θα γίνουν με τον .... Καλλικράτη.
13 περιφέρειες και 370 δήμοι
Σύμφωνα με το νέο χάρτη της Αυτοδιοίκησης, θα δημιουργηθούν 13 περιφέρειες με αιρετό περιφερειάρχη και 370 νέοι δήμοι. Όπως είναι γνωστό, σήμερα, υπάρχουν 914 δήμοι και 120 κοινότητες.Η συντριπτική πλειονότητα των ΟΤΑ δεν έχει οικονομική αυτονομία με συνέπεια οι Δήμοι να εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από την χρηματοδότηση της κεντρικής κυβέρνησης. Επίσης, έχει διαπιστωθεί από την εμπειρία υλοποίησης του Γ’ ΚΠΣ και του Θησέα ότι οι επιχειρησιακές δυνατότητες τους είναι περιορισμένες με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα μειωμένης και, σε μερικές περιπτώσεις, μηδενικής απορρόφησης. Έτσι πόροι που προορίζονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μένουν αναξιοποίητοι.
Η Κυβέρνηση έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της σε ότι αφορά τα όρια των νέων δήμων προκειμένου η δημόσια διαβούλευση να επικεντρωθεί στο θεσμικό κομμάτι της νέας αρχιτεκτονικής. Η χάραξη των νέων διοικητικών ορίων θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια:
Πληθυσμιακά,
Κοινωνικά
Οικονομικά
Γεωγραφικά
Αναπτυξιακά
Σύμφωνα με σχετική εισήγηση της ΚΕΔΚΕ, που σε γενικές γραμμές αποδέχεται την υπό προώθηση διοικητική αναδιάρθρωση, στο σχηματισμό των νέων ενοτήτων θα πρέπει να υπολογιστούν τα οικονομικά χαρακτηριστικά (ΑΕΠ, δομή της απασχόλησης –κλαδικά-, κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, εισόδημα) προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί κατά το δυνατό η εσωτερική οικονομική ανισότητα καθώς και η οικονομική ανισότητα στο εσωτερικό των ενδιάμεσων δομών, έτσι ώστε οι υπάρχουσες ενδοπεριφερειακές ανισότητες να μην αναπαραχθούν και να μην οδηγηθούμε σε τοπική αυτοδιοίκηση τριών ταχυτήτων.
Την ίδια στιγμή και ανεξαρτήτως κατά περίπτωση διαφοροποιήσεων, κοινός τόπος όλων των κομμάτων είναι ότι η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ΟΤΑ οικονομικά αυτοδύναμους και λειτουργικά ανεξάρτητους ώστε με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της αποκέντρωσης να μπορούν να σχεδιάσουν, να προγραμματίσουν, να υλοποιήσουν και να ελέγξουν τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως άλλωστε επιβάλλει η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και επιτάσσει ο νέος Δημοτικός και Κοινοτικός κώδικας.Παράλληλα, οι Δήμοι να αποτελέσουν ισχυρά κέντρα δημοκρατικού προγραμματισμού και ταυτόχρονα να γίνουν αποτελεσματικότεροι διαχειριστές υπηρεσιών που αναφέρονται ιδίως στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην ποιότητά της.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι ΟΤΑ που θα προκύψουν από τη διαδικασία νέας χάραξης θα πρέπει ταυτόχρονα με τα λειτουργικά και οικονομικά τους χαρακτηριστικά να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της συμμετοχής του πολίτη, των θεσμών και διαδικασιών τοπικής δημοκρατίας ακολουθώντας τη σημερινή πραγματικότητα επαφής του πολιτικού προσωπικού του ΟΤΑ με τον πολίτη.
Κατάργηση του 42%
Σε ότι αφορά τον τρόπο εκλογής των Δημάρχων η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί (και πιθανότατα θα τηρήσει τη δέσμευσή της) ότι θα καταργήσει το πλαφόν του 42% και ότι θα επαναφέρει το καθεστώς της απόλυτης πλειοψηφίας (50% συν μία ψήφο) για την εκλογή δημάρχων και Περιφερειαρχών.Η εκλογή τους θα γίνεται από τους ψηφοφόρους ολόκληρου του νέου δήμου ή της νέας αιρετής περιφέρειας, σε αντίθεση με τους δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους.Θα προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός συμβούλων σε κάθε έναν από τους παλαιούς δήμους, που θα συνενωθούν και θα ψηφίζονται από το εκλογικό σώμα των παλαιών αυτών δήμων.
Αναλόγως, για τα περιφερειακά συμβούλια θα ορίζεται αριθμός συμβούλων σε επίπεδο σημερινών νομαρχιών και θα επιλέγονται από τους ψηφοφόρους τους. Στο πλαίσιο των συνενώσεων προβλέπεται και η αύξηση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων κάθε νέου δήμου.
Παράλληλα, όπου υφίστανται τοπικά διαμερίσματα άνω των 1.000 κατοίκων θα εκλέγονται τριμελή ή πενταμελή τοπικά συμβούλια, ενώ σε δήμους με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους ιδρύονται τοπικά διαμερίσματα, εάν δεν υπάρχουν.
Παράμετροι νέου συστήματος
Έτσι το νέο σύστημα διακυβέρνησης θα στηρίζεται πιθανότατα στις εξής παραμέτρους:Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα ασκούν επιτελικές και προγραμματικές αρμοδιότητες. Ο Δήμαρχος θα έχει την άμεση ευθύνη για την Τεχνική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Προγραμματισμού και την Οικονομική Υπηρεσία.
Σε κάθε πρώην ΟΤΑ που συνενώνεται θα εκλέγεται με το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου ένας Αντιδήμαρχος ο οποίος θα είναι επικεφαλής των αποκεντρωμένων Υπηρεσιών μεταξύ των οποίων θα είναι: το ΚΕΠ, το Δημοτολόγιο, το Ταμείο, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας, τα Συνεργεία κ.ο.κ.Στα σημερινά Δημοτικά Διαμερίσματα θα παραμείνουν τα Τοπικά Συμβούλια ως όργανα εισηγητικά αλλά και αποφασιστικά. Ενδεχομένως, θα ενισχυθούν εσωτερικές τοπικές δομές στα Δημοτικά Διαμερίσματα σε επίπεδο γειτονιάς (στους αστικούς ΟΤΑ) ή οικισμού (στους αγροτικούς ή ημιαστικούς ΟΤΑ).
Μετατάξεις
Για τη στελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων και των Περιφερειών θα γίνουν μετατάξει προσωπικού οι οποίες-σύμφωνα με πληροφορίες- θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Μάϊο. Οι πρώτες μετακινήσεις θα αφορούν υπαλλήλους από τις νομαρχίες προς τους νέους δήμους.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, από τους δήμους θα ασκούνται, πλέον, αρμοδιότητες οι οποίες μέχρι σήμερα βρίσκονταν στον έλεγχο των νομαρχιών. Η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει, μεταξύ άλλων, όσους απασχολούνται στις υπηρεσίες πολεοδομίας, πρόνοιας, εμπορίου, παιδείας και στις υγειονομικές υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων της χώρας. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα μεταταχθούν στη συντριπτική πλειονότητα στους δήμους. Υπολογίζεται ότι από τους περίπου 15.000 υπαλλήλους που απασχολούνται στις Νομαρχίες πάνω από 2.500 εργαζόμενοι θα μεταταχθούν άμεσα στους Δήμους. Είναι πιθανό να ζητηθεί από τους υπαλλήλους να δηλώσουν σε ποιον νέο δήμο επιθυμούν να μεταταχθούν. Εάν δεν καλυφθούν οι προβλεπόμενες θέσεις θα υπάρξουν υποχρεωτικές μετατάξεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των δήμων της περιοχής.
Το δεύτερο κύμα των μετατάξεων θα γίνει μετά τη συγχώνευση των υφιστάμενων νομικών προσώπων των Δήμων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του www.epiruschannel.gr η διαδικασία θα αφορά το μόνιμο και το προσωπικό αορίστου χρόνου. Οι συμβασιούχοι μετά τη λήξη των συμβάσεών τους θα αποχωρήσουν. Να σημειωθεί ότι στα ΝΠΔΔ των δήμων εργάζονται συνολικά 16.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων το 81% - περίπου 13.000- είναι μόνιμοι. Αντιστοίχως, στα ΝΠΙΔ απασχολούνται 22.500 άτομα οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου.
Πέραν των θεσμικών ζητημάτων, που αφορούν τον τρόπο εκλογής και διοίκησης, τις αρμοδιότητες και τη στελέχωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τελική πρόταση της Κυβέρνησης για το χωροταξικό.
Στα μέσα Απρίλη το χωροταξικό
Περί τα μέσα του Απρίλη στο τραπέζι της προκρούστειας κλίνης θα πέσουν ονόματα και διευθύνσεις των νέων δήμων.
Αυτό το διάστημα, στο υπουργείο Εσωτερικών οργιάζουν οι συσκέψεις και μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές. Μάλιστα σήμερα, ο Γιάννης Ραγκούσης συναντιέται και με τους γραμματείς των κομματικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι όπως είναι φυσικό θα μεταφέρουν τις απόψεις της οργανωμένης βάσης, αλλά και των τοπικών κοινωνιών σχετικά με το χωροταξικό.
Ήπειρος
Σε ότι αφορά την Ήπειρο αναμένονται αρκετές συγχωνεύσεις Δήμων και Κοινοτήτων, προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρές αυτοδιοικητικές δομές. Σύμφωνα με πληροφορίες του www.epiruschannel.gr η βάση της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο αυτοδιοικητικό χάρτης της Ηπείρου θα είναι η ακόλουθη: Νομός Ιωαννίνων: 9 Δήμοι
Δήμοι Κόνιτσας, Μαστοροχωρίων και κοινότητες Αετομηλίτσας, Διστράτου, Φούρκας
Δήμοι Άνω Καλαμά, Άνω Πωγωνίου, Δελβινακίου, Καλπακίου και κοινότητες Λάβδανης, Πωγωνιανής
Δήμοι Ανατολικού Ζαγορίου, Κεντρικού Ζαγορίου, Τύμφης και κοινότητες Βοβούσας, Παπίγκου
Δήμοι Εγνατίας, Μετσόβου και κοινότητα Μηλέας
Δήμοι Εκάλης, Ευρυμενών, Ζίτσας, Μολοσσών, Πασσαρώνος
Δήμοι Ιωαννιτών, Περάματος, κοινότητα Νήσου
Δήμοι Ανατολής, Μπιζανίου, Παμβώτιδος
Δήμοι Αγίου Δημητρίου, Δερβιζιάνων, Δωδώνης, Σελλών
Δήμοι Κατσανοχωρίων, Πραμάντων, Τζουμέρκων και κοινότητες Βαθύπεδου, Καλαρρυτών, Ματσουκίου, Συρράκου
Νομός Θεσπρωτίας: 3 Δήμοι
Ηγουμενίτσας, Συβότων, Μαργαριτίου και κοινότητα Πέρδικας
Παραποτάμου, Σαγιάδας και Φιλιατών
Αχέροντα, Παραμυθιάς και κοινότητα Σουλίου
Νομός Aρτας: 3 Δήμοι
Άρτας, Φιλοθέης, Αμβρακικού, Ξηροβούνιου
Πέτα, Βλαχέρνας, Κομποτίου, Γ. Καραϊσκάκη, Αράχθου και η κοινότητα Κομμένου και
Αγνάντων, Αθαμανίας, Ηρακλείας, Τετραφυλίας μαζί με τις κοινότητες Μελισσουργών και Θεοδωριάνων.
Νομός Πρέβεζας: 3 Δήμοι
Δήμοι Πάργας και Φαναρίου
Δήμοι Ζαλόγγου και Πρέβεζας
Δήμοι Ανωγείου, Θεσπρωτικού, Λούρου, Φιλιππιάδος και κοινότητα Κρανέας.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, θεωρείται δεδομένο ότι τα παραπάνω είναι η αρχή της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και του υπουργείου εσωτερικών.
Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες
Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει και το θέμα των υποψηφίων περιφερειαρχών. Σε ότι αφορά την Ήπειρο, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ. εκτιμούν ότι όλα είναι ανοικτά και κατά συνέπεια η μάχη προοιωνίζεται σκληρή.
Ειδικότερα, για τη Ν.Δ., πληροφορίες αναφέρουν, ότι στις λίστες των υποψηφίων σπεύδουν να δηλώσουν παρών υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη με επικρατέστερο, όμως, το σημερινό Νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκο Καχριμάνη.
Αντίθετα, σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο κύκλος των υποψηφίων φαίνεται να στενεύει με την Ιπποκράτους να διαμηνύει προς τους ενδιαφερόμενους «αυτοσυγκράτηση» μέχρι την ώρα της κρίσης.
http://www.epiruschannel.gr/